úterý 1. února 2011

Tepelná čerpadla pro každého

Moderní topné systémy svojí účinností přesahují starší generace topidel. Mezi nejvýkonnější zdroje tepla patří jednoznačně tepelná čerpadla. Pro vytápění domů se využívá venkovní teplo obsažené v zemi, vzduchu nebo vodě. Tepelné čerpadlo toto teplo koncentruje a využívá k topení. Díky tomu lez získat třeba i 5x vyšší topný výkon než je příkon.

Tepelná čerpadla patří mezi nejdražší zdroje tepla. Investice se ale rychle vrátí, protože cena za topení je podstatně nižší než u ostatních topidel. Proto jsou tepelná čerpadla z dlouhodobého pohledu rozhodně nejvýhodnější investicí. Výslednou cenu lze navíc snížit státními dotacemi na ekologický zdroj tepla.

Tepelná čerpadla se rozdělují na několik typů:

Tepelná čerpadla země voda

Odběr tepla probíhá ze země nejčastěji pomocí vrtu. Další varianta je plošné uložení trubek pro odběr tepla pod pozemkem. Topné médium je v tomto případě voda. Tepelným čerpadlem lez vytápět dům, ohřívat užitkovou vodu, případně bazén.

Tepelná čerpadla vzduch voda

Levnější varianta tepelného čerpadla, protože se obejde bez vrtu. Odebírá teplo z venkovního vzduchu a předává je vodě. V podstatě může nahradit jakýkoli zastaralý topný systém bez složitých stavebních úprav domu.


Tepelná čerpadla vzduch vzduch

Odebírá teplo z venkovního vzduchu a vytápí také teplým vzduchem. Neumožňuje pouze ohřev teplé vody. V letním období se také používá ke chlazení.


Tepelná čerpadla voda voda
Toto tepelné čerpalo odebírá teplo z podzemní vody. Má vysokou účinnost a ke svému chodu potřebuje určitý minimální průtok vody. Takže je náročné na vydatný vodní zdroj, jako je studna nebo vrt na vodu.


www.e-tepelna-cerpadla.cz 
plastovaoknaonline.wordpress.com